giovedì 24 marzo 2016

Let iznad kukavicjeg gnezda

Try DownloadSearch and Save Time. Premium Loading. Skip trial month free. Let iznad kukavicjeg gnezda Nebojsa Karaicic. Jackom Nicholsonom i Louise Fletcher u glavnim ulogama.

Film je adaptacija istoimenog romana Kena Keseyja. LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA pre četrdeset godina kada je nastao bio je negativna utopija, jedna od mnogih koje su nastale posle Drugog svetskog rata. Danas je to naš život. Zato se ceo koncept predstave svodi na igru između dve istine- istine komada i istine naše stvarnosti.


Vreme trajanja: sata min. Kenu Kiziju bilo godina. Ubrzo je priča o buntovnom Mekmarfiju, koji postaje štićenik mentalne bolnice i buni se protiv represivnog i bezosećajnog osoblja, postala film.

Pet osvojenih Oskara i pomešane kritike. One flew east, one flew west, one flew over cuckoos nest. Poglavica Bromden, dugogodišnji pacijent za kog svi veruju da. Kristijanom Slejterom.


Kombinacija satire i komedije je nešto što se vezuje za ovaj komad. Zbog toga biva prebačen u psihijatrijsku ustanovu gde će biti procenjeno njegovo stanje i živeće sa ostalim pacijentima. Međutim, ovaj naslov najpre se pojavio kao roman pisca Ken Kejsija, koji je potom bio igran na Brodveju prema dramatizaciji Dejla Vasermana. Vučićev let iznad kukavičijeg gnezda Izgleda da nema kraja sumanutim i nebuloznim idejama uzurpatora života u Srbiji. Jer posle kanala Dunav – Solun i Beograda pod vodom, srpska državna delegacija na čelu sa Prvorođenim Srbinom, vratila se iz Kine fascinirana novom kineskom bajkoPotopiti Vojvodinu i pretvoriti je u ogromnu kinesku farmu za proizvodnju pirinča.


Reč je o scenskom rimejku čuvenog filma Miloša Formana o trijumfu ljudskog duha, o tome kako je jedini način da se dosegne duševni mir suprotstavljanje gluposti i diktatu osrednjosti po. U opoziciji ni proteklih dana ništa novo. Beogradsko dramsko pozorište, Scena Olivera i Rade Markovi.


U tom „letu iznad kukavičjeg gnezda “ neočekivano je „zablistala“ jedna profesorka Univerziteta ( Jelena Dj. FPN ). NIJE kome je rečeno, nego kome je suđeno. Niko od glavnih aktera u njemu nije bio prvi izbor!

Ipak, stvorili su remek-delo svetske kinematografije. Tuča, upad navijača u teren, prekid utakmice, moljakanje Albanaca da nastave utakmicu, a oni uvređeni obijaju i odlaze u Tiranu na doček koji se ne viđa ni na Kopakabani kada Brazil uzme titulu prvaka sveta. Slavili su let bespilotne letelice s onim namalanim platnom iznad VIP lože u kojoj je sedeo i Tomislav Nikolić.


U glavnim ulogama igrali su: Džek Nikolson i Lujza Flečer. Kukavica leti iznad kukuvijinog gnezda , zar ne, Dedale? Na tom mestu je snela jaje, a izleglo se novo srpstvo. I obletaće ona večno dok god taj narod ne shvati da je „nebeski narod“ koji je nisko pao. Obične kukavice, a znaš li da one odmah po rođenju postaju proždrljive, otimaju hranu svojoj polubraći?


Definitivno vanvremenski klasik! Ovaj film Miloša Formana je jedan od retkih koji je zasluženo bio nagrađivan višestrukim Oskarima, i nakon godina od prvog. Oskara: za glavnog glumca, glavnu glumicu, za scenario (adaptirani), za režiju i celokupan film.


Tvorci samo još dva filma mogu da se pohvale jednakim uspehom.

Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.

Post più popolari